Veelgestelde vragen

Deze vragen zijn gecreëerd en beantwoord door Johan Haagsma. Bedankt lieve Johan!

Krijg ik kosten vergoed door de zorgverzekeraar?

Sessies worden (nog) niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Helaas heb ik nog geen collectief kunnen vinden waarbij de vereisten overeenkomen met mijn werkwijze.

Ik houd dit in de gaten en ik ben hier regelmatig nog over in gesprek met mijn collega’s. De intentie is er namelijk nog wel.

 

Ik heb al veel geprobeerd, waarom zou ik nu wel van mijn stress afkomen? Of beladen emoties en gedachten kunnen loslaten?

Er zijn veel hulpverleners (psychologen, artsen, pedagogen) en methoden die werken vanuit de overtuiging dat de oorzaak van stress niet kan worden weggenomen. Dit is echter verleden tijd!

In het jaar 2000 ontdekte Dr. Karim Nader dat traumatriggers bij dieren kunnen worden opgelost. Met PSYCH-K®  wordt zijn ontdekking toegankelijk voor ieder van ons.

 

Stress oplossen met behulp van je brein

De echte bron van stress is niet extern, maar intern. Bij stress treedt er een verstoring op in het corpus collosum, ofwel de hersenbalk. Dit betekent dat de verbinding tussen beide hersenhelften en de informatie die aan beide hemisferen ter beschikking komt, verstoord is. Hierdoor raakt één hersenhelft overactief, andere te weinig actief.

Is onze rationele kant over-actief, dan hebben we geen voeling meer met wat we zeggen en doen en met hoe dingen bij de ander overkomen. Is onze emotionele kant over-actief, dan kunnen we ons niet meer concentreren en hebben we moeite om dingen te onthouden. We zijn dan overgevoelig en geïrriteerd. Wanneer er een conflict is tussen beide hersenhelften, verstarren we. Het is dan alsof de wereld aan ons voorbij gaat, buiten ons om draait.

Dit zijn stressreacties, die in de ‘vechten’, ‘vluchten’ of ‘verstarren’ worden genoemd. En zijn onderbewuste mechanismen die zijn geëvolueerd om onze veiligheid te waarborgen, maar kwellen de mensheid onbedoeld met bijvoorbeeld mentale angst, fysieke uitputting en chronische ontstekingen.

 

 Verbonden brein

Door het (leren) toepassen van energie psychologie los je de stress/ trauma op door je hersenhelften weer met elkaar te laten verbinden. Je hebt dan een ‘verbonden brein’. Dit betekent dat stress/ trauma is opgelost.

 

Wat is energie psychologie en waarom heb ik er nog nooit eerder van gehoord?

 

Energie psychologie wordt ook wel op een ‘mindfulness- en meditatie gebaseerde cognitieve therapie’ genoemd. Het is een vorm van psychotherapie dat op een zeer methodische en opzettelijke manier iemands energiesysteem gebruikt om te helpen bij een psychotherapeutisch proces.

Het is een non-invasief proces dat werkt met het bio-elektrische systeem in je lichaam, de hemisferen van je hersenen, het zenuwstelsel en de bewuste geest om je onderbewuste in een her-programmeerbare toestand te brengen.

De methodiek is slechts 30 jaar oud en is achter de schermen volop in de ontwikkeling geweest. De afgelopen jaren groeit het aantal beoefenaars gestaag. PSYCH-K® is zo’n 20 jaar geleden, vanuit Amerika, wereldwijd gegaan.  

 

Energie psychologie is gebaseerd op twee belangrijke bevindingen

1. Gebeurtenissen, situaties of overtuigingen veroorzaken blokkades en zorgt voor een verstoring in de hersenen en het energiesysteem van het lichaam;

2. Methoden die de hersenen en het energiesysteem van het lichaam opnieuw in balans brengen, zullen dat probleem oplossen.

 

Moet ik mezelf voorbereiden?

 

Om jouw -bewuste- doelen en inzichten te realiseren, werken we met je onderbewuste vermogen. Er kan direct vanuit een gevoel of situatie worden gewerkt. Er kan ook worden gewerkt aan specifiek gerichte overtuigingen. Je hoeft je dus niet voor te bereiden. Wel kan je tijdens een traject wat huiswerk van mij meekrijgen.

 

Mocht je je toch écht wat willen voorbereiden?

dan zou je bijvoorbeeld van tevoren kunnen bedenken met welke overtuigingen je aan de slag zou willen (en hier eventueel een positief gestelde overtuiging voor formuleren).

 

Kan deze methode mij helpen bij een behandeling van ziekten?

 

Het is belangrijk om te weten dat deze methode geen vervanging is voor professionele medische behandelingen, maar vaak een aanvulling is. Indien er sprake is van serieuze gezondheidsklachten, dient een cliënt/ deelnemer zich eerst tot een arts te wenden. Soms verbetert een toestand drastisch alleen met deze methoden!

Dat is de reden waarom ik deze service aanbied. Er zijn ervaringsverhalen die getuigen dat symptomen van ziektes verdwijnen. Echter is het op dit moment niet wetenschappelijk bewezen dat dit een directe gevolg is van methoden als PSYCH-K®.

 

Biologische interactie tussen geest en lichaam

Er is een gevestigde biologische interactie tussen de geest en het lichaam. Dat is waar ik je misschien bij kan helpen. Omdat ik niet medisch gekwalificeerd ben, kan ik je aandoening niet behandelen zoals een arts dat zou doen, met behulp van een diagnose- en behandelingsprogramma. Met andere woorden, diagnosticeren of behandelen wij (jij en ik) geen ziekten.

In plaats daarvan gaat onze aanpak over het opheffen van stress en omzetten van beperkende (onder)bewuste overtuigingen die je mogelijk hebt, en die verband houden met je fysieke toestand. Deze overtuigingen worden meestal verworven in de vroege stadia van je leven en duren vaak door tot in de volwassenheid, onder het niveau van je bewuste gewaar-zijn.

Tevens zou een coachingstraject (Live The Connection®/ PSYCH-K® proces) je kunnen helpen om jezelf, de omstandigheden en het persoonlijk potentieel zowel bewust als onderbewust te overzien.

 

Geen symptoombestrijding

Met deze werkwijze bestrijden we geen symptomen, maar werken we met de boodschap(pen) die we vanuit het onderbewuste naar boven laat komen. Door daarmee aan de slag te gaan, jezelf daarop te ontstressen en herprogrammeren, kunnen concrete stappen worden gezet voor het behalen van jouw doel. Of versnelling van fysiek, emotioneel en/ of mentaal herstel.

 

Met welke problemen/ klachten kan ik bij jou terecht?

 

Ik kan je begeleiden bij alle psychische klachten. En alle stress-gerelateerde klachten als emotionele/ psychologische problemen, psychosomatische klachten en lichamelijke stressklachten en aandoeningen.

 

Zijn deze methoden altijd een 'quick fix'?

 

Methoden als PSYCH-K® richten zich volledig naar oplossingen waarbij de resultaten instant kan zijn, of evolueert in de tijd. Dit wil zeggen dat wanneer het probleem waarvoor het gebruikt wordt niet onmiddellijk is opgelost, het nog altijd mogelijk is dat de techniek/ het effect doorwerkt en de verlichting of heling pas later gebeurt.

Hoewel sessies altijd een direct resultaat geven, kan het zijn dat er wat tijd overheen gaat voordat effecten merkbaar worden. Ieder is een complex en uniek individu, het is belangrijk om dat te erkennen. Het is daarom ook soms nodig om de tijd te nemen om te bepalen wat de (onderliggende) oorzaak – en de oplossing – is van een probleem.

 

 

Hoeveel sessies heb ik nodig voor het gewenste effect?

 

Hoewel elke sessie altijd direct resultaat geeft kan ik je niet vertellen hoeveel er nodig zijn voor het gewenste effect. Dit omdat elk persoon qua gestelde doelen en onderbewuste ‘programmeringen’ uniek is.

Wat ik je wel kan vertellen is dat elke verandering die je tijdens een sessie maakt, blijvend is. Veel cliënten hebben na 2 tot 5 sessies hun doel bereikt. Bij sommige is zelfs 1 sessie al voldoende.

Anderen hebben een langer traject nodig vanwege een opeenstapeling van stress/ trauma en een grotere verzameling van onderbewuste verstoringen in de vorm van belemmerende innerlijke overtuigingen, (familie)patronen, verlieservaringen, grensoverschrijdend gedrag, loyaliteit en zelf sabotage. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij mensen die een zware jeugd hebben gehad.

 

Moeten we (langdurige) gesprekken voeren om mijn probleem op te lossen?

 

Nee, het is niet per se nodig om lange gesprekken te voeren. Het is ook niet nodig om in je verleden te gaan graven (of om continu pijnlijke herinneringen op te halen) om de stress/ lading daarvan weg te nemen.

 

Hoe verschilt energie psychologie van meditatie?

 

Meditatie is om je geest te sterken. Om de verbinding met alle bewustzijnslagen te realiseren en te beoefenen. Waar meditatie zich richt op ‘contact met je hogere bewustzijn’, zorgt energie psychologie ervoor dat dit contact niet verstoord wordt door je automatische zelfbeveiligingssysteem.

Meditatie verandert niet doelgericht je impulsen, al kan het wel die mooie bijwerking hebben. Energie psychologie werkt vanuit het veld van liefde als grond om doelgericht verbindingen te maken.

 

 

Hoe verschilt energie psychologie van andere methoden voor traumaverwerking? Zoals, bijvoorbeeld, EMDR?

 

Met energie psychologie los je niet alleen het trauma op, het verandert de trauma-gerelateerde programmatie in je brein. Je neemt niet alleen de lading weg, je installeert ook nieuwe, ondersteunende impulsen. Je kunt in feite je hele levenservaring ermee veranderen, wat veel uitgebreider dan trauma wegnemen.

 

Tevens werk je met EMDR meer aan de oppervlakte omdat triggers worden ontladen op onderbewust niveau, het onbewuste wordt niet direct aangesproken. Met energie psychologie kan het onbewuste wel direct worden aangesproken waardoor traumamateriaal sneller effectief kan worden aangepakt en opgelost.

 

Hoe verschilt energie psychologie van andere methoden die met je onderbewuste werken, zoals hypnotherapie?

 

 1. Doelgericht stress opheffen
  • Of bij hypnotherapie de stress daadwerkelijk is opgelost, wordt vrijwel geen aandacht aan besteed.
  • Met PSYCH-K® wordt stress doelbewust opgeheven door de hersenhelften met elkaar te laten verbinden. Er wordt met behulp van spiertesten nagegaan of stress is opgeheven.
 2. Geen trance
  • Hypnotherapie vereist, normaal gesproken, een kunstmatig opgewekte trance.
  • PSYCH-K® werkt zonder zo’n trance, de klant is dus volledig bewust tijdens het veranderingsproces.
 3. Gelijkwaardigheid VS autoriteit
  • Een kunstmatig opgewekte trance plaatst vaak meer autoriteit bij de hypnotherapeut omdat deze de sessie begeleidt.
  • PSYCH-K®/ meer ‘doen met’ in plaats van ‘doen aan’ en is een samenwerkingsproces tussen de klant en coach/ facilitator. De klant doet in feite aan zelf-hypnose.
 4. Meer privacy
  • Bij een hypnose moet de klant pijnlijke of intieme persoonlijke gegevens hardop verwoorden.
  • Bij PSYCH-K® kan informatie privé blijven als de klant daar de voorkeur aan geeft.
 5. Toestemmingsprotocollen
  • Hypnotherapie heeft normaal gesproken geen toestemmingsprotocollen.
  • Toestemmingsprotocollen voorkomen goed bedoelde, maar misleidende doelen. PSYCH-K® maakt gebruik van deze toestemmingsprotocollen van jouw ‘Hogere-Zelf’ via spiertesten. In de praktijk betekent dit dat een sessie vanzelf tot op het niveau kan worden geleid van waar het daadwerkelijk omgaat. Van wat er nodig is aan onderbewuste veranderingsprocessen voor de gewenste transformatie. Hierdoor kan er in minder tijd vaak hetzelfde (of beter) resultaat worden bereikt dan met sessies hypnotherapie.